MDGrape-3 -supertietokoneessa yli petaflopsin laskentateho

Japanilainen tutkimuslaitos, Riken, on yhteistyössä Intelin ja SGI:n kanssa luonut huipputehokkaan MDGrape-3-supertietokoneen, jolla tutkitaan proteiinien molekyylien toimintaa. Tietyn tyyppiseen laskentaan erikoistunut supertietokone tuotettiin vain yhdeksän miljoonan dollarin budjetilla. Pienestä budjetista huolimatta MDGrape-3 saavuttaa tehtävässään yli petaflopsin laskentatehon, joka on noin kolminkertaisesti supertietokoneiden top500-listan ykköspaikkaa hallussaan pitävän BlueGene/L -supertietokoneen laskentateho.

MDGrape-3 -arkkitehtuuri perustuu reiluun sataan kaksiprosessoriseen Intel Xeon -palvelimeen, joihin on asennettu 4824 MDGrape-3 -laskentaprosessoria PCI-X-lisäkorteilla. Osa supertietokoneen MDGrape-3 -prosessoreista osoittautui myöhemmin viallisiksi ja toimivien prosessorien kokonaismäärä laski 4808 kappaleeseen.

Koska MDGrape-3 ei ole yleiskäyttöinen supertietokone, se ei pääse dominoimaan supertietokoneiden top500-listaa. Saavutus on kuitenkin herättänyt kiinnostusta maailmalla, sillä MDGrape-3 on malliesimerkki edullisesta ja energiataloudellisesta ongelmanratkaisusta. Lue juttu.

Bookmark the permalink.

Vastaa

Connect with:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>